- för att fler unga röster i Strömstad ska höras

 

Tävlingsregler för UJP Strömstads tidning 2022Publicistkurs för lärare

Kostnadsfria tidningsabonnemang för elever

Högstadie- och gymnasieklasser i Strömstad kan i samband med tävlingen Unga Journalistpriset få kostnadsfri tillgång till Strömstads tidning digitalt. Kontakta din skolbibliotekarie för mer info.

Lektionspaket som stöd för lärare och elever

Från idé till nominerade bidrag. Det här “lektionspaketet” syftar till att skapa en artikel eller video som kan nomineras till Unga Journalistpriset Strömstad tidning. Eleverna får reflektera över vad som skiljer olika artikeltyper åt samt ägna tid åt att utforska en fråga som de är engagerade i med hjälp av sin lokaltidning. 

Reportrarna på Strömstads tidning tipsar:

HITTA NYHETEN I STRÖMSTAD Låt nyfikenheten styra när du väljer vad du ska skriva om, det är journalisten Arvid Brandströms tips för en lyckad artikel som många andra vill ta del av.

– Det lyxigaste med att vara journalist är att alltid har möjlighet att lägga näsan i blöt, säger Arvid Brandström som 2021 nominerades till Guldspaden för sitt arbete med “Skrotningarna i Bohuslän”. 

HITTA BRA LOKALA NYHETER Victoria Petersson, journalist på Strömstads tidning, berättar om hur du kan tänka när du letar efter lokala nyheter.

– Du kan titta i rikstäckande tidningar för att få uppslag till artiklar som kan göras lokalt. Se också till att ha en bild på de personer som berörs av nyheten, säger Victoria Petersson.

VÄRNA OM DIN TROVÄRDIGHET Arvid Brandström, journalist på Strömstads tidning berättar om hur du skapar förtroende hos dina läsare. 

– Det är viktigt att alltid nyansera bilden och visa på flera perspektiv. Om ett beslut har fattats finns det nästan alltid någon som är kritisk till detta. Låt då den personen komma till tals i din artikel, säger Arvid Brandström.

SÅ LÄR DU DIG ATT SÄTTA BRA RUBRIKER 

– Läs många artiklar och berätta för en kompis vad artikeln handlar om med några ord, så kort och kärnfullt som möjligt. Där har du en bra rubrik, säger Victoria Petersson, journalist på Strömstads tidning.

Tänk på det här:

1. Välj en vinkel och håll den

Berätta om det viktigaste. Skala ner och fokusera på en fråga. Låt vinkeln bli tydlig genom hela ditt arbete som till exempel i rubrik, bild och text.

2. Nytt

Har du en koll på ett fenomen, en spännande person eller en fråga som medier inte tidigare skrivit om? Grattis, där har du hittat rätt. Fler behöver lära sig mer av just dig.

3. Engagerande

Är ditt ämne något som kan engagera fler än bara dig och din närmaste krets? Då har du större chans att placera dig i tävlingen. Tänk in mottagarna redan från början och använd ett språk som du tror passar för att nå dem.