Välkommen till Unga Journalistpriset 2023

VAD ÄR UNGA JOURNALISTPRISET?

Unga Journalistpriset är en tävling där elever från årskurs 6 och upp till gymnasiet har chans att vinna 10 000 kronor till klasskassan och en publicering i Sveriges största tidning, Aftonbladet. Syftet är att lyfta det unga perspektivet och skapa intresse för journalistik och källkritik!

HUR GÅR DET TILL?

För att ett bidrag ska kvala in behöver artikeln vara aktuell och ligga i linje med tävlingsreglerna för Unga Journalistpriset, som du hittar längre ned här på sidan. Det går att skicka in sitt bidrag på två sätt  – antingen genom att använda Mobile Stories verktyg och publicera bidraget på sidan för Unga Journalistpriset på medieplattformen Mobilestories.se, eller genom att skicka in bidraget till Mediekompass. 

Anmäl din skola till tävlingen här. Du får då nyheter, tips och påminnelser om tävlingen!

Tävlingsregler

ARTIKELTYPER:  Debatt, intervju/personporträtt och reportage är godkända artikeltyper och kan även vara producerade som video eller ljud. Oavsett artikeltyp ska artikeln bygga på minst en intervju som framgår i form av citat eller hänvisning i artikeln. Podd- och videobidrag ska lämnas in tillsammans med en skriftlig sammanfattning av innehåll och slutsats.

EXEMPEL: Personporträtt, reportage, debatt, podd, video

TEXTLÄNGD: 3 000–4 000 tecken inklusive blanksteg. Poddängd: Max 7 minuter Video: Max 7 minuter 

TEMA: Fritt.

DETTA SKA DITT BIDRAG INNEHÅLLA: Gäller alla tre artikeltyperna

  • Du ska ha ringt, mailat eller pratat med minst en, gärna fler personer. Citat eller hänvisning till intervjun ska finnas i arbetet. 
  • Alla bidrag måste innehålla minst en bild med bildtext och fotobyline. Bilden ska vara antingen en illustration eller ett foto som eleven själv har upphovsrätten till. Även video eller podd behöver ha en bifogad och egenproducerad stillbild.
  • Ingress eller intro.
  • Rubrik.
  • Minst två redovisade källor.
  • För podd/video – en sammanfattning av innehållet och slutsatsen ska bifogas i textformat. För de som använder Mobile Stories finns en rad avsedd för detta i verktyget, “Så här har jag arbetat med min uppgift”

DELTAGANDE: Elever som går i årskurs sex, i högstadiet eller gymnasiet kan delta. Elever kan jobba tillsammans eller enskilt. Aktiviteterna ska ske inom ramen för skola, fritids, bibliotek eller föreningsliv.

PUBLICERING: Artiklar som är publicerade på sajten Mobile Stories/UNGA JOURNALISTPRISET räknas som bidrag till tävlingen. Alla som skickar in bidrag till tävlingen har upphovsrätt till sitt material men godkänner därmed eventuell publicering i Mobile Stories, Aftonbladet och Mediekompass vilket inkluderar dessa aktörers relaterade kanaler samt publicering i lokalpress vid förfrågan.

PRAKTISKT: De som inte har tillgång till Mobile Stories publiceringsverktyg använder Mediekompass Publicistguiden som handledning. Ditt bidrag till Unga Journalistpriset lämnar du in på Mediekompass sajt.

Du som är intresserad av att använda Mobile Stories publiceringsverktyg får gärna ett testkonto.

DEADLINE: Sista dag för inskickat bidrag är den 10e november 2023. 

JURY: Juryn består av representanter från Mediekompass, Mobile Stories och Aftonbladet.

DETTA FÅR VINNAREN: Det vinnande bidraget publiceras i Aftonbladet, Mobile Stories och Mediekompass kanaler. Vinnaren blir också intervjuad av Aftonbladet. Vinnaren tar också hem 10.000 kronor till klasskassan.

ETIK: Alla deltagare ska hålla sig till Elevpublicistens etiska regler.

URVALSKRITERIER: Juryn tittar på följande kriterier i urvalsprocessen: 

  • Intresseväckande vinkel och ämnesval.

  • Källornas trovärdighet.

  • Meningsuppbyggnad och stavning.

  • Kvalitet i video, ljud och bild.

Deadline

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

1. Anmäl din skola till tävlingen

Du får också nyhetsbrevet Unga Journalistpriset med hälsningar från professionella journalister, tips och påminnelser.

2. Använd lektionsupplägget!

Lektionsupplägget fungerar som stöd för dig som vill arbeta med journalistik i undervisningen och delta med dina elever i tävlingen Unga Journalistpriset på nationell nivå. 

3. Ta del av "Elevreporterns etiska regler"

Elevreporterns etiska regler påminner om de Medieetiska reglerna men är anpassade för elever som vill göra sin röst hörd på nätet. Elevreporterns etiska regler är framtagna tillsammans med Allmänhetens medieombudsman.

4. Färdigställ bidragen och stäm av med tävlingsreglerna

Producera artiklarna med hjälp av Mobile Stories eller Mediekompass. Gå gärna igenom tävlingsreglerna tillsammans med eleverna.

5. Nominera bidragen innan 10e november

Låt eleverna “kamratgranska” varandras bidrag. Nominera bidragen genom att publicera dem på sidan “Unga Journalistpriset” om du har Mobile Stories eller skicka in bidraget till Mediekompass.

TIPS TILL DELTAGARE I UNGA JOURNALISTPRISET!

1. Berätta om det viktigaste. Skala ner och fokusera på en fråga. Låt vinkeln bli tydlig genom hela ditt arbete, i rubrik, bild och text.

2. Har du koll på ett fenomen, en spännande person eller en fråga som medier inte tidigare skrivit om? Grattis, där har du hittat rätt. Fler behöver lära sig mer av just dig.

3. Är ditt ämne något som kan engagera fler än bara dig och din närmaste krets? Då har du större chans att vinna tävlingen. Tänk in mottagarna redan från början och använd ett språk som du tror passar för att nå dem.