Tävlingsregler Unga Journalistpriset Ljusdals-Posten 

 

ARTIKELTYPER: Debatt, intervju/personporträtt, krönika, reportage och nyhetsartikel är godkända artikeltyper och kan även vara producerade som videor. Alla bidrag, förutom debattartiklar och krönikor, ska bygga på minst en intervju som framgår i form av citat eller hänvisning i artikeln. Videobidrag behöver laddas upp på Youtube eller Vimeo och bäddas in i artikeln tillsammans med en ingress, en bild och källor.

TEXTLÄNGD: 2 000–4 000 tecken inklusive blanksteg. Video: Max 5 minuter.

TEMA: Skapa material för framtidens läsare, artiklar eller tv-inslag som du själv skulle vilja läsa och se i Ljusdals-Posten.

DETTA SKA DITT BIDRAG INNEHÅLLA:

●  Du som väljer artikeltyperna nyhetsartikel, reportage eller personporträtt ska ha ringt, mejlat eller pratat med minst en, men gärna flera personer. Citat ska finnas i artikeln.

●  Alla bidrag måste innehålla minst en bild med bildtext och fotobyline. Bilden ska vara antingen en illustration eller ett foto som eleven själv har gjort/tagit (och har upphovsrätten till). Även videor behöver ha en bifogad, egenproducerad stillbild.

●  Ingress.

●  Rubrik.

●  Minst en redovisad källa.

●  För video – en sammanfattning av innehållet ska läggas in i artikeln i verktyget under fliken “Så här har jag arbetat med min uppgift”.

GODA EXEMPEL FRÅN LJUSDALSPOSTEN:

Debatt: Ljusdal borde bli Sveriges bästa kommunala arbetsgivare

Krönika: Så fixade jag sommarjobbet – vår Ung-reporter berättar

Nyhetsartikel: Josefin, 31, mister drömjobbet när butik tvingas stänga

Personporträtt: Yara, 14, om tuffa jargongen mot domare: “Hon kan inte döma”

Reportage: Elitåkare och influencer i spåret – mor och dotter satsar på VasaloppetEfter kritiken – följ med Sigrid och Julia en fredagskväll i epan

LEKTIONSUPPLÄGG: Fixa ett vinnande bidrag i tävlingen Unga Journalistpriset Ljusdals-Posten

DELTAGANDE: Artiklarna produceras och publiceras med Mobile Stories publiceringsverktyg som alla Ljusdals skolor har möjlighet att använda kostnadsfritt. Du som inte har något konto i Mobile Stories skickar en förfrågan till hej@mobilestories.se. Elever som går på högstadiet och gymnasiet kan delta. Elever kan jobba tillsammans eller enskilt. (Aktiviteterna ska ske inom ramen för skola, bibliotek eller föreningsliv.)

PUBLICERING: Artiklar som är publicerade på sajten Mobile Stories/Unga Journalistpriset Ljusdals-Posten räknas som bidrag till tävlingen. Alla som skickar in bidrag till tävlingen har upphovsrätt till sitt material men godkänner eventuell publicering i Ljusdals-Posten och Mobile Stories vilket inkluderar dessa aktörers relaterade kanaler. Eleverna kan också välja att skicka en länk till sin artikel till jenny@mobilestories.se.
DEADLINE: Sista dag för inskickat bidrag 15e maj 2024.
JURY: Juryn består av representanter från Mobile Stories och Ljusdals-Posten.

DETTA FÅR VINNAREN:
• En publicering i Ljusdals-Posten.
• Vinnaren blir intervjuad i Ljusdals-Posten.
• 3 000 kronor till klasskassan.
• Ett års digital prenumeration på Ljusdals-Posten.

ETIK: Alla deltagare ska hålla sig till Elevpublicistens etiska regler.

Juryn tittar på följande kriterier i urvalsprocessen:

●  Intresseväckande vinkel och ämnesval.

●  Källornas trovärdighet.

●  Textens utformning och stavning.

●  Kvalitet i video och bild.

Deadline

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)